96371253691684banerdd.jpg

Международен конкурс за детско творчество
на тема "Бъди активен, защити реките!"
под егидата на Международната комисия за опазване на река Дунав

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ
в Конкурс за детско творчество на тема
"Бъди активен, защити реките!"
Danube Art Master, 2012 – Български участници

Станете част от инициативата, посветена на Деня на Дунав 29 Юни. Участвайте в Международния ученически конкурс и покажете, че ви е грижа за бъдещето на реката и нейните обитатели. А междувременно ще се състезавате и за страхотни награди.

За девета поредна година амбициозната надпреварата обединява деца и младежи от 14 държави в региона. Разнообразието от творби, които се конкурират в състезанието през изминалите години са отражение на богатството и красотата на Дунавския басейн.

И тази година всички ученици и образователни организации са поканени да участват в традиционния конкурс, посветен на река Дунав и да създадат произведение, вдъхновено от природата, културното наследство и разнообразните форми на човешките дейности в басейна на реката.

За състезанието

Предизвикателството Danube Art Master 2012 е за всички на възраст между 6 и 16 години. Те трябва да сътворят „екологична" творба, вдъхновена от величествената река Дунав и нейните притоци. Конкурсът се провежда под егидата на Международната комисия за опазване на река Дунав (ICPDR) и Институт по Глобално партньорство по водите за Централна и Източна Европа (GWP CEE). Целта на състезанието е младите творци да направят посещение на брега на река Дунав или на нейн приток, намиращ се в непосредствена близост до населеното място в което живеят. Да потърсят вдъхновение в заобикалящата ги околна среда, да оценят какво означава тя за тях и да помислят и формулират своето виждане за басейна на реката. Авторите на творбите трябва да представят предложения за конкретни действия и стъпки, които би могъл да предприеме всеки един жител от басейна на р. Дунав за опазване на реките, речните екосистеми и свързаното с тях биоразнообразие.

Конкурсът и тази година има за цел да мотивира младите участници да помислят върху бъдещето на Дунавския басейн и неговите обитатели. Участвайки в състезанието, учениците не само ще научат много за Дунавския басейн, но и ще станат важен участник в инициативите за опазването му.

Състезанието и тази година е част от международното честване на Денят на Дунав - 29 юни. Продължава да ни вълнува темата за сложните взаимоотношения в Дунавския басейн, който е дом както на своите обитатели - риби, птици, насекоми, бозайници, така и на нас - хората. Нашият призив към вас е: „Бъди активен, защити реките!"

Състезанието ще се проведе на два етапа: национален и международен. Националният победител ще представи България в международната надпревара за приза Danube Art Master 2012. Авторът на най- добрата творба сред националните победителиот 14 Дунавски страни, участнички в конкурса ще бъде коронясан за Danube Art Master на 2012 година. Международният победител ще бъде отличен с награди, както за себе си, така и за своето училище или клуб, в който членува - например комплект за лабораторни тестове за своето училище, подводни фотоапарати или други разнообразни награди, свързани с водата и нейното опазване. Наградите са осигурени с подкрепата на Green Danube Partnership.

За повече подробности:
http://www.coca-colahellenic.com/sustainability/community/waterandenvironment/greendanubepartner/ и
http://www.icpdr.org/icpdr-pages/business_cooperation.htm

Правила за участие
Задължително условие за участие в състезанието е да сте завладяни от креативност и вдъхновение. До края на месец юни направете разходка до брега на Дунав или по поречието на нейните притоци в близост до населеното място, в който живеете. Идеята е да се вдъхновите от всичко онова, което ви заобикаля и използвайки материали, събрани по брега на реката, да изработите уникална творба. Това могат да бъдат скулптури, мозайки или колажи, направени от различни материали, като например клони, камъни, кал, шума, дори отпадъци, изоставени около реката. Рисунки върху хартия, стени, паваж, или друга повърхност няма да бъдат допуснати до участие. Темата на конкурса е „Бъди активен, защити реките!". Участниците следва да помислят върху това какво означават Дунав и неговите обитатели за тях и да илюстрират своите чувства в творение.

Форма на участие
Направете цветна снимка на своята творба, с филмова или цифрова камера. Принтирайте снимката и ни я изпратете на пощенския ни адрес: 1421 София, ул. „Цанко Церковски" 67 вх. В, за Информационен и учебен център по екология, или направо на e-mail адреса на Сдружението: ceie@ceie.org . Изискването за минимален формат на принтираните снимки е 15х20 см върху гланцова или матирана хартия. Минималният размер на дигиталните снимки е 1 MB, а формата им - JPEG.

Срока за изпращане на творбите е 30 юни 2012 г. (важи пощенското клеймо).

Авторът на най - добрата творба ще се състезава в надпреварата за международната титла „Danube Art Master". Това може да бъде както индивидуален участник така и отбор от няколко ученика.

Правила на конкурса
Комисия от жури взема крайното решение за победителя в конкурса. Отличените творби ще бъдат избрани и победителите ще бъдат обявени през месец юли като организаторите ще се свържат с тях на посочения за контакт адрес/телефон или ел.поща за контакт. Резултатите ще бъдат оповестени в уеб сайта на организаторите. Не се предвижда допълнителна писмена кореспонденция, свързана със състезанието. Наградата не може да бъде заменена, нито да се изплати нейната парична стойност. В надпреварата имат право да вземат участие ученици, навършили 6 - 16 години през 2012. Рисунки и картини, изработени на каквато и да е повърхност няма да бъдат оценявани. С изпращането на творби за конкурса, участниците дават съгласието си имената им да бъдат публикувани на уеб страницата на организаторите и официалната страница на Деня на Дунав.

За повече информация и вдъхновение погледнете на страницата www.danubeday.org


Наградите

Най-добре представилите се участници ще бъдат отличени от организаторите с награди и грамоти.
Измежду участниците ще бъде избран национален победител, чиято творба продължава напред в международната надпревара за приза Danube Art Master 2012.

1. Авторски права
Авторските права на участващите и на наградените творби в конкурса се предоставят на организаторите.
Творбите не се връщат на авторите и остават в творческия фонд на организаторите, като могат да се използват за картички, календари и каталози, организиране на благотворителни изложби.

СРОК ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА ТВОРБИТЕ
До 30 юни 2012 г. (важи пощенското клеймо)
на адрес:
Информационен и учебен център по екология
София 1421, ул. "Цанко Церковски" 67, вх. B, ет. 2, ап 3
за конкурса "БЪДИ АКТИВЕН, ЗАЩИТИ РЕКИТЕ!"
тел./факс: 02 866 90 47, ел. поща: ceie@ceie.org


ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Река Дунав е втората по големина река в Европа. Тя и притоците и са една от най-важните речни системи в Европа. Дунавският басейн е играл важна роля в политическото, социално-икономическoто и културно развитие на Централна и Източна Европа. Басейнът на реката е с площ 817 000 кв. км и включва 14 страни, което го прави басейнът обединяващ най-много страни по света. От извора си в Германия до Румънско-Украйнската делта, реката изминава близо 2850 км, свързвайки над 80 милиона души от Германия, Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Румъния, България, Молдова и Украйна.

Реките са източник на живот, енергия, храна, вода, транспорт, отдих. Дунавските влажни зони регулират замърсяването и пречистват водите. Реките са връзка между европейските страни и обединяват различните езици, култури и истории. Те са и от голямо значение за Европейската дива природа. Басейнът се отличава с голямо разнообразие от екосистеми и е местообитание за много животински и растителни видове.

Река Дунав е от изключително значение и за Република България, тъй като представлява една от границите на страната ни и връзка с останалите части на континента. Всеки от нас може да допринесе за нейното устойчиво използване и закрила.

Денят на Дунав е празник за една по-чиста и по-безопасна река като резултат от шестнадесетгодишно международно партньорство на страните от Дунавския басейн. Фестивали, срещи и образователни дейности отбелязват празника навсякъде по Дунавските брегове. Конкурсът за детско творчество е част от кампанията за отбелязване на Деня на Дунав, като централна тема е връзката между Дунавските реки, земята, животинския свят, горите и хората. През 2012 г. участниците ще имат възможност да обърнат внимание не само на запазването на природата и традициите, но и да предложат действия и стъпки, с които всеки жител на региона да допринесе за опазване на реката, речните екосистеми и тяхното биоразнообразие. С участието си в състезанието те ще имат възможност да научат повече за речния басейн и да се включат в неговото опазване.

Тази година е деветата поред, в която заедно имаме възможност да празнуваме Деня на река Дунав. Присъединете се към нас! Вижте www.danubeday.org за повече информация или се свържете с организаторите на конкурса за България от Информационен и учебен център по екология на e mail адрес ceie@ceie.org и d.tsingileva@email.bg

 


Запознайте се с възможностите
за публично участие в процеса
на управление на водите!
подробна информация »