96371253691684banerdd.jpg

23101370337805sturgens-600.jpg
Danube Art Master 2014

Бъдете част от тържествата, посветени на Деня на Дунав - 29 юни. Участвайте в Международния ученически конкурс и покажете, че ви е грижа за бъдещето на реката и нейните обитатели. А междувременно ще се състезавате и за страхотни награди.

Участвайте в 11-то издание на конкурса „Danube Art Master" - една амбициозна надпревара, която обединява деца и младежи от 14 държави в Дунавския регион. От 2004 година разнообразието от творби, които се конкурират в състезанието през изминалите години, са отражение на богатството и красотата на Дунавския басейн.

И тази година всички ученици и образователни организации са поканени да участват в традиционния конкурс, посветен на река Дунав и да създадат произведение, вдъхновено от природата, културното наследство и разнообразните форми на човешките дейности в басейна на реката.

Подробна информация за участие в конкурса »

 
Завърши конкурсът за детски рисунки на тема
“Бъди активен, защити реките!”, 2013

На 29.07.2013 г. бяха журирани творбите от конкурса по повод деня на река Дунав на тема „Бъди активен, защити реките!" и „Бъди активен, защити есетровите риби!“.

Национален победител е творбата на Ясен Георгиев, ученик от СОУ „Н. Катранв“, гр. Свищов. Наградената творба ще участва в международното журиране.

Подробна информация »
 
Най-добрата водна снимка на 2013 година!
Институт по Глобално партньорство по водите за Централна и Източна Европа Ви приканва да ни разкажете своите истории за водоемите около вас в снимки. Фото конкурсът е част от честването на Международна година на Водното сътрудничество 2013.

Снимката трябва да изобразява вода или воден обект, който се използва за различни цели или има разнообразни функции. Това може да бъде например живописно езеро, защитена влажна зона или пък замърсен поток. Темата е обширна и обхваща широка гама от проблеми, които засягат водите на Централна и Източна Европа.

Подробна информация »

 
Кой e Danube Art Master 2012
72621350500782Winner-200.jpg

Тази година международният победител в традиционния конкурс за детско творчество е от Република Чехия. Творбата се нарича „Реките 2021". Изработена е от оцветен пясък. Изобразява как биха изглеждали реките през бъдещата 2021 година, ако не се предприемат мерки да се ограничи тяхното замърсяване. Нейните автори Далибор Урбан (Dalibor Urban) и Якоб Вавра (Jakub Vavra) от Основно училище по изкуствата от град Йедовице са коронясани за DANUBE ART MASTERS на 2012 г.

Екипът на ИУЦЕ благодари на всички български участници, които се включиха в амбициозната надпревара.

Повече информация можете да намерите на официалния сайт на Международната комисия за опазване на река Дунав.

 
Завърши конкурсът за детско творчество на тема
“Бъди активен, защити реките!”, 2012
29201343491025Rechnotoduhche-200.jpg
На 19.07.2012 г. бяха журирани творбите от конкурса по повод деня на река Дунав на тема „Бъди активен, защити реките!".

Национален победител е творбата на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Козлодуй, озаглавена „Речното духче". Творбата ще участва в международното журиране.

Второ място печели ЦДГ "Пролет", с. Йоглав, обл. Ловеч за творбата „Зелен Осъм край Йоглав".

Трето място е отредено на Общински ученически клуб "Екология и опазване на околната среда", гр. Лом за творбата „Това убива реката".

Подробна информация »
 
Наградени в конкурса за детско творчество
“Бъди активен, защити реките!”, 2011
44301343499970Nesi-200.jpg
Завърши тазгодишният конкурс по повод Деня на река Дунав на тема „Бъди активен, защити реките!”. Национален победител е творбата "Дунавското Неси" на ученици от ОУ „Отец Паисий", гр. Мартен, обл. Русе.

Други отличени творби са:
- Първо място: „Платноходка" от Мирослав Енчев от НЧ „Пробуда", с. Йоглав, обл. Ловешка.
- Второ място: „Семейство Папурковци" на деца от Детска приложна студия при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1896 г.", гр. Първомай, обл. Пловдив
- Второ място: „Дунава като човек, който се нуждае от спешна медицинска и социална помощ" от Ясен Георгиев от с. Вардим, ученик в СОУ „Н. Катранов", гр. Свищов.
- Трето място: „Водно Конче" от Светлана Василева от ЦРД - Силистра.

Всички участници и клубове бъдат възнаградени с грамота за участие.

Подробна информация »
 
Награждаване на победителите в конкурса
“Бъди активен, защити реките!” - 2010 г.

Наградените участници от тазгодишния конкурс „Бъди активен, защити реките" получиха своите награди в края на месец ноември 2010 г. Екипът на ИУЦЕ заедно с любезното съдействие на WWF - Дунавско-карпатска програма, България, Coca-Cola Company, България и издателство "Егмонт" - България успяхме да осигурим подаръци, с които да доставим радост на наградените участници.

Подробна информация »
 
Завърши конкурсът за детски рисунки на тема
“Бъди активен, защити реките!”
На 20.08.2010 г. бяха журирани творбите от тазгодишния конкурс по повод Деня на река Дунав на тема „Бъди активен, защити реките!”. От получените 165 творби журито определи победители в четири групи – една за приложни творби и три за рисунки.

Националeн победител e Общински ученически клуб "Екология и опазване на околната среда", гр. Лом. Наградената творба ще участва в международното журиране.

Подробна информация »
 
Благотворителна изложба, 10 април - 30 май 2010 г.
по случай 22 април - Световен ден на Земята
56061271767628izlojba2010.jpg

За втора поредна година ИУЦЕ, с любезното съдействие на WWF - Дунавско-Карпатска програма, Фондация „Екообщ- ност", "Tea House - Чай във фабриката" и фирма „Международни прояви" ООД, организира благотворителна изложба на творби от ежегодния международен конкурс, посветен на река Дунав - Danube Art Master. Представени са 12 произве- дения на деца на възраст от 5 до 17 години.

Целта на изложбата е да отбележи сътруд- ничеството между страните от Дунавския басейн и техните общи усилия да съхранят красотата и разнообразието на природата в него, както и набиране на средства.

Подробна информация »

 
Наградите от конкурса „Дунавският басейн – жизнено пространство” достигат до наградените участници като дългоочакван коледен подарък
Koleda.jpg

Наградените участници от тазгодишния конкурс „Дунавският басейн – жизнено пространство” получиха своите награди в навечерието на коледните празници. Екипът на ИУЦЕ заедно с любезното съдействие на WWF – Дунавско-карпатска програма, България, Фондация „Екообщност”, ЕКОБУЛПАК и книжарница „Слънчоглед” успяхме да осигурим подаръци, с които да доставим радост на наградените участници.

Подробна информация »

 
Награда на ЕКОБУЛПАК за участниците в конкурса
"ДУНАВСКИЯТ БАСЕЙН – ЖИЗНЕНО ПРОСТРАНСТВО"
За поредна година акционерно дружество ЕКОБУЛПАК се включи в награждаването на участниците в конкурса "Дунавският басейн – жизнено пространство". Отличените творби са направени от боклуци, събрани предимно при почистване на реката и отразяват оригинални и положителни решения на проблема със замърсяването и изхвърлянето на отпадъци.

ЕКОБУЛПАК дава специална награда на Янислава Янчова за нейния проект, свързан с разделното събиране на отпадъците. Участниците ще получат грамоти и подаръци от ЕКОБУЛПАК.

Екипът на ИУЦЕ също благодари на ЕКОБУЛПАК за отделеното време и за подкрепата при награждаването на участниците в конкурса.

Списък на наградените участници »
 
Избран е международният победител в конкурса
"ДУНАВСКИЯТ БАСЕЙН – ЖИЗНЕНО ПРОСТРАНСТВО"
93951254415324ua-winner.jpgНа 25 септември 2009 г. в Будапеща, Унгария се състоя церемонията по награждаване на международния победител в конкурса за детско творчество, посветен на Деня на река Дунав – Danube Art Master, 2009.

„Водата дава живот“ е името на творбата, спечелила конкурса. Нейният автор е 15-годишният Васил Ватаман от Украйна. Работата му представя миниатюра на дунавска екосистема.

Международният победител е избран измежду всички национални победители в конкурса Danube Art Master, 2009. Сред тях са участници от всички 13 дунавски страни.

Подробна информация »
 
Завърши конкурсът за детски рисунки на тема
"ДУНАВСКИЯТ БАСЕЙН – ЖИЗНЕНО ПРОСТРАНСТВО"
На 17.08.2009 г. бяха журирани творбите от тазгодишния конкурс по повод Деня на река Дунав на тема „Дунавският басейн – жизнено пространство”. От получените 275 творби журито определи победители в четири групи – една за приложни творби и три за рисунки.

Националeн победител e Калоян Димов Димов, на 14 години от гр. Русе. Той ще участва в международното журиране в гр. Будапеща, Унгария, което ще се проведе на 25-27.09.2009 г.

Подробна информация »
 
Дарение за Центъра за опазване на влажните зони в Драгоман
От проведената благотворителна изложба по случай Световния ден на влажните зони (02.02.2009 г.) се събраха средства на обща стойност 590 лева. От тях организаторите решиха да дарят сумата от 500 лева за доизграждане на Център за опазване на влажните зони в гр. Драгоман, а останалите 90 лв. да се използват за организирането на конкурса за детско творчество по повод Деня на Дунав през 2009 г.

Творбите, които не бяха продадени, ще бъдат изложени в новооткрития Център в Драгоман. Те могат да бъдат придобити с благотворителна цел от всеки заинтересован.

Протокол от комисията за дарение »
Списък на творбите от изложбата в Драгоман »
Снимки на творбите »
 
Инициативи
на Международната комисия
за опазване на река Дунав

Danube Day 2012 »

International Commission for the Protection of the Danube River »

81881439470170EEAGrants230.jpg

Запознайте се с възможностите
за публично участие в процеса
на управление на водите!
подробна информация »
Новини от За да остане природа